De här texterna då, var kommer de ifrån?

Jag har förstått att inte alla som lyssnar på podden är präster eller predikanter. Och det är skitkul att det är så!! Men kanske är det ett och annat som är lite otydligt för den som inte är insnöad kyrkoarbetare. 
Som det här med de texter och teman vi pratar om i varje avsnitt, var kommer de ifrån?

Ja, det är inte jag som väljer ut varken text eller tema. Det finns en bok som heter Evangelieboken, som faktiskt finns längst bak i de flesta psalmböcker. (Slå upp och kolla!) I den boken finns det för varje söndag ett antal texter. Så när det är dags att predika kollar man först upp vad söndagen heter (för det behövs en almanacka eller kyrkoår.se). 
Säg att söndagen heter Apostladagen. Då slår man upp Apostladagen i Evangelieboken. Då hittar man först rubriken/temat som just på Apostladagen är “Sänd mig”. 
Därefter ser man att det står 1:a årgångens texter. Totalt finns det nämligen tre årgångar av texter. Just nu är vi inne på 1:a årgången. Från och med 1:a advent i år blir det 2:a årgångens texter. Och ett år senare går vi in på 3:e årgångens texter. Poängen med det här systemet är att få in fler texter totalt och att inte behöva återkomma till samma text alltför ofta. Antar jag.
För varje årgång finns det tre texter: en text från gamla testamentet, en episteltext och en evangelietext. Av dessa tre brukar det vara evangelietexten som väger tyngst och därför lägger vi i samtalen på podden mest fokus på den (evangelierna är ju de fyra böcker som berättar om Jesu liv).
Sen finns det faktiskt en bonustext som är samma för alla tre årgångar. Det är en psaltarpsalm. Den kan man också läsa. Om man vill.

Så att så går det till. Om man bara vet var man ska leta så har alltså varje söndag en bestämd rubrik och ett antal texter som tillsammans är den grund som predikan ska utgå ifrån.

No comments:

Post a Comment